Mayıs Ayında Okuduklarım

by - Haziran 04, 2021

 

      Yepyeni bir yazıyla hepinize yeniden merhaba. Mayıs ayında okuduklarımla karşınızdayım. Her ay birbirinden farklı türlerde kitaplar okumaya gayret ediyorum. Böylece kendimi geliştirdiğimi de hissediyorum. Ama şunu fark ettim ki bu ay hiç tiyatro türünde bir kitap okumamışım. O yüzden haziran ayı içerinde mutlaka bir tane okumayı düşünüyorum. Bu ay yeterince kitap okuyabildiğimi düşünüyorum. Ama sonraki aylar pek de mümkün olmayabilir. Belki bilmeyenler vardır. Ben eylül ayında atanacağım için artık yoğun bir döneme giriyorum. Yine de elimden geldiğince buralarda olmaya çalışacağım.

Merhaba Söğüt/Yavuz Bahadıroğlu

      Yavuz Bahadıroğlu’nun yazdığı bu kitap televizyon dizisi olarak da uyarlanan Diriliş Ertuğrul adlı dizinin kaynak kitabıdır. Kitapta Gündüz Alp ve Ertuğrul önderliğindeki Kayı Boyu’nun Moğol belasından yurtlarını bırakıp Anadolu’ya göç etmelerini anlatır. Göç ederken yaşadıkları sıkıntıları, anlaşmazlıkları ve nihayet de Söğüt ve Domaniç’i yurt edinmelerini anlatır. Ayrıntılı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://kitap28.blogspot.com/2021/05/merhaba-sogut-kitap-yorumu.html


Yüksek Ökçeler/Ömer Seyfettin

      Milli Edebiyat döneminin büyük yazarlarından biri olan Ömer Seyfettin birçok öykü yazmıştır. Bu kitapta da birbirinden farklı öykülerine yer verilmiştir. Kitaptaki öyküler genel olarak isimleri çok da duyulmayan öykülerdir. Bana kalırsa bu tip öyküleri okumak insana daha fazla zevk verir. Yazarın farklı bir yönüne şahit oluruz her farklı öyküsünde. Döneme karşı eleştirilerini, düşüncelerini okuruz. Daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz aşıya link bırakıyorum.

https://kitap28.blogspot.com/2021/05/omer-seyfettin-yuksek-okceler.html


 Son Kuşlar/Sait Faik Abasıyanık

      İçerisinde birbirinden farklı hayat dersi bulabileceğiniz ve sizi her defasında farklı yerlere götüren on dokuz adet öykü bulunuyor. Bu öyküleri okurken ise olaydan ziyade daima durumlar daha yoğun. Zaten Sait Faik de durum öyküsü denilince akla gelen ilk isim. Hikayeler çoğunlukla Adalar’da geçiyor. Özellikle de Burgaz Ada’da. Çocukluğu ve ileriki yıllarda buralarda yaşamasından dolayı etkilenmiş olsa gerek bu bölgeden. Kitaptaki anlatıcı kişi yazarın kendisidir. Bu yönüyle önceki yazdığı kitapların ayrılır.

https://kitap28.blogspot.com/2021/05/sait-faik-abasyank-son-kuslar.html

Uzak/Oruç Aruoba

      Oruç Aruoba’nın okuduğum ilk kitabı Uzak. İçerisinde önceden ayrı ayrı cilt halinde olan daha sonra birleştirilmiş iki bölüm bulunuyor. Bunlar: Tavşan Besleyene Kılavuz ve Özlem Çekene Kılavuz. Kitap alışılagelmiş bir dilde yazılmamış. Yer yer anlamakta güçlük çekip tekrar tekrar başa dönebiliyorsunuz. Ayrıca felsefe içerisinde sıkça bulunmakta. Okurken aynı zamanda da bazı konularda aydınlandığınızı hissediyorsunuz.




De Ki İşte/Oruç Aruoba

     Oruç Aruoba’nın okuduğum ikinci. İlk defa internette bir şiirine rastlamıştım. O zamandan merak sardım Oruç Aruoba’ya. Okuduğum ikinci kitabı bu. Şunu söylemem gerekir ki gerçekten üzerine uzun zaman boyunca düşüneceğiniz ve ufkunuzu genişletecek felsefik düşünceler yer alıyor kitaplarında. Ve eklemem gerekirse herkesin okuyup da anlayabileceği bir kitap değil bana göre. Bazen bir cümleyi hatta tek bir kelimeyi dahi tekrar tekrar okumanız gerekiyor anlam kurabilmeniz. Anlatmak istediklerini de şiirsel bir düzen içerinde anlattığı için de bunun etkisi fazla yüksek ihtimalle. Şöyle düşünebiliriz hani mensur şiir vardır ya ona benziyor aslında. Ama daha modern ve düşünce ağırlıklı hali.

https://kitap28.blogspot.com/2021/05/yasam-olum-ve-felsefe-uzerine-de-ki-iste.html


Puslu Kıtalar Atlası/İhsan Oktay Anar

      Romanın merkezinde gerçek dünyada maceralar yaşayabilecek kadar cesur olmayan, içtiği yeşil şurubu ile uzun rüyalar gören ve bunları atlas adını verdiği ilerde de adının Puslu Kıtalar Atlası olduğunu öğrendiğimiz kitaba yazan Uzun İhsan Efendi ile oğlu Bünyamin’in yaşadıkları yer alır. Bu iki karakter üzerinde gerçekleşen olaylar derinleştikçe neyin gerçek neyin hayal olduğunu kestirmek zorlaşır git gide. Ayrıca kitapta Arap İhsan, Kubelik, Hınzıryedi, Büyük Efendi gibi yan karakterler vardır ki bu karakterler iki merkez karakteri desteklemek için oluşturulmuştur adeta.

https://kitap28.blogspot.com/2021/05/dusuncelerin-evreni-puslu-ktalar-atlas.html


Karısını Şapka Sanan Adam/Oliver Sacks

      Karısını Şapka Sanan Adam isimli kitap nörolojist Oliver Sacks’ın ona gelen bazı danışanlarını anlattığı bir yaşantı kitabıdır. İçerisinde birbirinden farkı 24 vakadan bahseder. Bu vakalar arasında da çeşitli doktorların kendinden önce ya da kendinden sonra yayınladığı vaka ile ilgili farklı vakalara da yer vererek sık sık atıflarda bulunur. Kitabın dili genel itibari ile tıp terimleri ile doludur. Bir nörolog bu kitabı okuduğunda tamamen anlayabilir. Ancak normal bir insanın seviyesinin üzerinde bir kitap. Buna rağmen okununca da tamamen anlanmayacak bir kitap da değil. Okurken her vaka sizi derinden etkileyebiliyor. Bu halimize şükretmek ile ilgili değil. Daha çok nörolojik sıkıntıları olan insanların evrenine adım attığınız için şaşırıyorsunuz ve bu yüzden etkileniyorsunuz. Daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linkten bloğumdaki yazıyı okuyabilirsiniz.


https://kitap28.blogspot.com/2021/05/oliver-sacks-karsn-sapka-sanan-adam.html


Kitaplardan Korkan Çocuk/Susanna Tamaro

      Leopoldo 8 yaşında üçüncü sınıf öğrencisidir.  Koşmayı çok sever. Koşmaya her ne kadar vakti olmasa da farklı yerlerde koşmak istemektedir. Zaten kitabın başında da doğum gününde ailesinin ona spor ayakkabısı alacağını düşünerek heyecanlanır. Böylece istediği gibi koşabilecektir. Ailesi ise diğer ailelerden farklıdır. Çocuğunun isteklerini dikkate almazlar. Tüm gün evde kitap okurlar.

https://kitap28.blogspot.com/2021/05/kitaplardan-korkan-cocuk.html

You May Also Like

1 Comments

  1. oruç aruoba not aldım, okumamışım, saool :) bi de, blogunun saatini değiştirsene, panel ayarlar saatler istanbul gmt 2 gibi bişi olcak :)

    YanıtlaSil