Herkese merhaba. En çok da size merhaba Blogger Kitap Kulübünün saygıdeğer üyeleri! ''She İs The Man'' arkadaşımızın kurduğu Blogger Kitap Kulübünde bu ay, sevgili ''Şule Uzundere'' arkadaşımız tarafından önerilen Ivan Sergeyeviç Turgenyev'in ''Babalar ve Oğullar'' romanını değerlendirip tartıştık. Ben kitabı her ne kadar çoktan okumuş olsam da bir türlü yazımı yazamadım. Bu yüzden bir miktar üzülmedim de değil. Önümüzdeki ayın kitabı ise BKK ev sahibi ''She İs The Man arkadaşımızın seçtiği kiatp ise, yazar Daniel Keyes'in ''Algernon'a Çiçekler'' adlı romanı. Şimdiden okumak için sabırsızlanıyorum. Tüm okurlara iyi okumalar. ❤
Bir geleneksellik ve batı çatışması. Bir yanda Nikolay Petroviç ve Pavel Petroviç, diğer yanda ise Arkadiy ve Bazarov. Babalar ve Oğullar'ın konusu kuşaklararası çatışmadır. Daha doğrusu farklı kuşakları etkileyen farklı akımların kavgasıdır romanda işlenen. Babaların yıllardır sahip çıktığı değerlere kesin bir dil ile karşı çıkan oğullar ve bu karşı çıkışın karşısında da bocalayan babalar vardır. Babalar ürkek, çekingen, sakin, kibar ve oldukça fazla bir şekilde anlayışlıyken; oğullar ise katı bir derecede reddedici, kaba ve babalarının tam tersi bir şekilde oldukça anlayışsıdırlar.
Bazarov bir nihilisttir. Nihilizm; varlığı, değerleri ve ahlakı reddeden bir akımdır. Her türlü bilgi imkanını reddeder.ve hiçbir doğru , genel geçer bilginin olamayacağını savunur. Varlığı her şekliyle şüphe ile karşılar ve hatta yok sayar. Bazarov; geleneklerden ve prensiplerden nefret ediyor. Tanrı'yı reddediyor. Onun nihilist olduğuna dair bilgileri ise Bazarov'un arkadaşı Arkadiy'in babası olan Nikolay'ın çiftliğine gittiğinde keşfediyoruz. Burada Arkadiy'in amcası Pavel Petroviç ile aralarında geçen konuşmalar ise bunun en iyi örnekleridir.
''- Ne iş yapar benim Bazarov? Size onun ne iş yaptığını söylememi ister misiniz amcacığım?
- Lütfen, sevgili yeğenim.
- Nihilisttir.
- Nihilist. Anladığım kadarıyla, Latince nihil, yani hiç sözcüğünden geliyor bu... Herhalde bu sözcük hiçbir şeyi,,, tanımayan insan anlamında, değil mi?''
Pavel Petroviç bir romantiktir. Bazarov'un tam zıddı. Bu iki zıt düşünce kitap boyunca sürekli çatışmaya devam eder. Her ikisi de kendi fikirlerinden bir an olsun vazgeçmezler. Bazarov romantizmi açıkça küçümser ve onu gereksiz bir uğraş olarak nitelendirir. Hatta Arkadiy'den eski bir asker olan Pavel Petroviç'in romantizmle geçen hayat hikayesini dinledikten sonra, eski romantiklerin kendisini, fazlasıyla eğlendirdiğini söyler. Açık bir şekilde romantizmle dalga geçer.
Kitaptan Alıntılar:
❤ Çok şey bilirsen çabuk yaşlanırsın.
❤ Mutsuz biriyim çünkü... yaşama sevinci, isteği yok içimde.
❤ Sevip de sevilmemenin ne korkunç bir şey olduğunu düşünün!
❤ "Her insan kendi kendini eğitmek zorundadır. Döneme gelince, neden yetiştiğim döneme bağlı olacakmışım? Varsın o bana bağlı olsun."
❤ "Kişilik sayın bayım, en önemlisi budur işte: İnsanın kişiliği bir kaya gibi sağlam olmalıdır, çünkü her şey onun üzerine bina ediliyor."
❤ Zaman (bilindiği üzere) bazen kuş gibi uçar gider, bazen sümüklü böcek gibi ilerler ama insanın en çok hoşlandığı, onun çabuk mu yavaş mı geçtiğini fark etmemesidir.