Temmuz Ayında Okuduklarım

by - Ağustos 08, 2021

 


Herkese tekrardan merhaba. Nasılsınız? Bu aralar buralara daha seyrek uğramaya başladım. Nedense içimde bir bezmişlik bir durgunluk bir hiçbir şey yapmama var. Ne elime bir kitap alabiliyorum ne de izlemeye başladığım herhangi bir şeyi bitirebiliyorum. Garip bir his ama bir an önce bitmesini istediğim de bir his. Bitmesi için de yeniden buraya bir yazı yazarak başlatıyorum. Umarım devam ettirebilirim :)


Elektra / Sophokles

Sophokles'in tragedya türünde yazdığı bir oyundur. Ünlü Truva savaşındaki hükümdarlardan birisi olan Agamemnon'un kızı Elektra'nın erkek kardeşi ile beraber kan davası güderek babalarının öldürülmesindeki intikam arayışlarını anlatır.


,

Matilda/Roald Dahl

İngiliz yazar Roald Dahl tarafından yazılan bir çocuk kitabıdır. Kitapta küçük yaştan itibaren kitap okumayı çok seven, ilgisiz bir anne babaya sahip olan ve bu ebeveynlerine çeşitli dersler vermeye kalkan Matilda adındaki kızın hikayesini anlatır.





Martıya Uçmayı Öğreten Kedi/Luis Sepulveda

Okyanusa dökülen petrol nedeniyle petrole bulanan ve zehirlenen martı Kengah, karaya ulaşmayı başarır ve oradaki bir evin balkonuna ölmeden önce yumurtlar. Ölmeden önce yumurtasını o sırada orada bulunan Zorba adındaki bir kediye emanet eder ve ondan kendisine üç söz vermesini ister. Zorba yumurtayı kesinlikle yemeyecektir ve yedirmeyecektir, yavru doğana kadar yumurtayı sıcak tutacak ve onu koruyup kollayacaktır. Son olarak da martı doğduktan sonra ona uçmayı öğretecektir.






Gölgeler/Zülfi Livaneli

Mustafa Kemal Atatürk, Nazım Hikmet, Cemal Süreya ve daha nice tarihimizde yer alan kıymetli şahsiyetlerin buluşturulduğu bir kitap. Ama kendileri değil, gölgeleriyle bu defa. Üstelik bu gölgeler bu şahsiyetlerin müstear yani takma adlarıyla yer alıyorlar bu kitapta. Kitaba başlamadan önce hangi müstearın kime ait olduğunu da bir liste halinde bize veriyor yazar. Bu kitap aslında başlı başına bir kitap değilmiş. Konstantiniyye Oteli'nin içerisinde yer alan bir bölümün genişletilmiş halidir.





Gizli Bahçe/Frances Hodgson Burnett

Diğer çocuklara hiç benzemeyen ama bir o kadar da o farklılığın ortak paydada buluşturduğu iki küçük, sıska, sevimsiz, suratsız, şımarık kuzenin malikanedeki bahçelerden biri olan gizli bahçeyi keşfederek içinde bulundukları o ruh halinden sıyrılarak çocukluğa dönüşleri anlatılır. Mary Lennox annesini ve babasını hastalık yüzünden kaybeder ve eniştesinin yanına gönderilir. Mary hırçın, kibirli, sevilmeyi ve sevmeyi bilmeyen bir çocuktur. Diğer yanda ise sürekli öleceğini düşünen, şımarık bir çocuk olan Colin'i görürüz. Bu iki kuzeni bir araya getiren ise gizli bahçe ve Dickon'dur. Bu üç çocuğun bazen büyüklerden daha bilgece konuştuğuna bazense ufacık bir çocuğa nasıl dönüştüklerine şahit oluruz kitap boyunca.


https://kitap28.blogspot.com/2021/07/gizli-bahcefrances-hodgson-burnett.html




İnsan Ne İle Yaşar?/Lev Tolstoy




Kızıl Kahkaha/Leonid Andreyev

Kitap, 1904 yılında yapılan Rusya ve Japonya savaşında bir Rus subayının tuttuğu günlükten oluşturulmuş. Ancak günlüğün tamamı yok. Anlatımlar kesik kesik. Ya da net bir tarih atılmamış günlük sayfalarına. Daha sonra bu Rus subayının ölmesi üzerine kardeşi tamamlamış onun yarım kalan günlüğünü. Bu günlükte savaşın tüm yıkıcılığa değinilmiş. Ölen insanların çokluğu ve sayılamaması, toprağın ölen insanların artık kızıl bir renge bürünmesi, ölmek kadar hayatta olup da bu yaşananlara her saniye biraz daha şahit olanların nasıl delirdiği. Hepsi ince ince anlatılmış. 





Kızıl/Stefan Zweig

Tıp öğrenimi görmek isteyen bir gencin büyük kentin gerçekliklerine uyum sağlama ve yetişkinliğe adım atma sürecini anlatır. O zaman kadar ailesinden bir defa dahi ayrılmamış olan genç adam bu birdenbire gelen ayrılık ile bunalımlara girer, kendi hayal dünyasında yaşar. Büyük bir hevesle geldiği bu tıp okulu bile artık onun için bir anlam ifade etmez. Tam da o zor anlarında Kızıl adı verilen hastalığa yakalanan bir kızla tanışmasıyla yeniden hayata döner.



Fahreheit 451/ Ray Bradbury 

Guy Montag bir itfaiyecidir. Televizyonun hüküm sürdüğü kitaplarınsa itfaiyeciler tarafından yakıldığı bir dünyada yaşamaktadır. Bir gün yeni komşusu Clarisse ile tanışmasıyla hayatında bazı şeyler değişmeye başlar. Her gün umarsızca yaktığı o kitapların değerini artık daha iyi anlamaya başlar. Yaptığı işi sorgulamaya başlar. Baş kaldırır mevcut düzene. Ancak koskoca dünyada onunla birlikte baş kaldıracak başkaları da var mıdır? Yoksa onu böcek gibi ezecekler midir?

 


You May Also Like

5 Comments

  1. Birkaçını okumuştum. Diğerlerini duymuştum hepsi çok güzel kitaplar. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Okuma listemde olmayanları hemen ekliyorum, hepsi çok ilgi çekici

    YanıtlaSil
  3. andreyev in bütün romanlarını okuyorum, müthiş yazar :) bir de usta ile margarita yı öğütleriiim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kitabını da en yakın zamanda okumayı düşünüyorum :)

      Sil