Merhaba
Kitap Dünyası bloğu sakinleri! Umarım hepinizin keyifleri yerindedir ve bir
nebze de olsa şu kapanma günlerinde kendinizi oyalayacak şeyler
bulabiliyorsunuzdur umarım. Ben zamanımı bol bol anime izleyerek ve kitap
okuyarak geçirmeye çalışıyorum. Ve tabi son zamanlarda da mülakat için
çalışmaya da başladım yavaştan. Hazır vaktim varken kendimi mutlu edecek şeyler
yapmak istiyorum bolca. Bu ay olabildiğince okumaya çalıştım. İşte okuduklarım:
Mülksüzler/Ursula
K. Le Guin
Bu
kitaba mart ayında başlamama rağmen ancak nisan ayının ilk haftasında bitirebildim.
Yanlış anlaşılma olmasın kitap gerçekten fazlasıyla güzeldi. Sadece ben distopya
tarzı kitaplar okumaya alışık değilim. Daha yeni yeni bu türde kitaplara
yöneliyorum. Kitabın türü ise roman. Daha doğrusu bilimkurgu ögelerinin yer
aldığı distopik bir roman. Konusundan kısaca bahsedecek olursam: Anarres ve
Urras adlı birbirinin uydusu olarak nitelendirilen iki gezegen vardır. Anarres
Odu’yu takip eden anarşistlerin, Urras ise kapitalistlerin ve devletçilerin yer
aldığı bir gezegendir. Olaylar ise Shevek adlı bir Anarreslinin Urras’a gitmesi
ile başlar. Eğer kitap hakkında daha detaylı bilgiler edinmek istiyorsanız
bloğumdaki yazıma bakabilirsiniz.
https://kitap28.blogspot.com/2021/04/iki-farkl-dunyann-hikayesi-mulksuzler.html
Martı-Vişne Bahçesi/Anton Çehov
Bu kitap Anton Çehov’dan okuduğum ilk kitaptı. Türü ise tiyatro. İçerisinde Martı ve Vişne Bahçesi adında iki adet tiyatro bulunuyor. Bundan sonra her ay bir tiyatro metni okumaya karar verdim. Böylece farklı tarzlarda yazılmış metinler görme imkânım daha çok oluyor. Konusuna gelecek olursak: Martı'da göl kenarındaki bir çiftlikte bir araya gelen farklı sanatlarla ilişkileri olan insanları konu edinir. Özellikle dört karakter üzerinden anlatılır olaylar. Bunlar: saf bir kız olarak karşımıza çıkan Nina, bir zamanlar tiyatrolarda boy gösteren ama son zamanlarda sönmeye başlayan bir yıldız olan İrina Arkadina, Konstantin Treplev ve pek ünlü olmasa da bir tiyatro yazarı olan Trigorin. İkinci tiyatro Vişne Bahçesine gelecek olursak, içinde vişne bahçesinin bulunduğu büyük bir çiftliğin borçların ödenememesi nedeniyle satılması söz konusudur. Çiftlik sahipleri sık sık geriye dönüşler yaparak çocukluk anılarını anlatırlar çiftlikle ilgili. Yeni düzene karşı çıkıp mülklerini ellerinde tutmaya çalışırlar.
Eşekli
Kütüphaneci/Fakir Baykurt
Çizgili Pijamalı Çocuk/John Boyne
Çocuk kitapları arasında geçen ama büyüklerin de mutlaka okuması gerektiğini düşündüğüm etkileyici bir kitap. Kitabın türü roman. Özellikle ortaokul döneminde yer alan 7 ve 8. sınıf öğrencileri için daha ideal. Kitapta Nazi Almanya'sı döneminde yaşayan dokuz yaşındaki bir çocuğun gözünden o dönemde yaşananlar anlatılıyor. Birbirinden tellerle ayrılmış iki farklı dünyaya şahit oluyoruz. Tüm gerçekliğiyle yaşananları gözler önüne seriyor. Detaylı bilgiler için aşağıdaki linkten ilgili yazıya ulaşabilirsiniz.
https://kitap28.blogspot.com/2021/04/tellerin-arkasnda-bir-dostluk-hikayesi.html
Şiirler/Pablo Neruda
Bazen canımız roman, öykü ya da başka bir şey okumaz istemez de şiire yöneliriz. Şiir o günlük koşuşturmanın o küçücük soluklanışlarında bile bize bir huzur verir. Sanatla aramızdaki o bağı korur. Hele ki farklı kültürlerden okunan şiirler hem bize haz verirken hem de bambaşka dünyaların kapılarını bize aralar. İşte o tür bir kitap. Yalnız alışılmışın dışında bir şiir yazım tekniği var şairin. İlk başlarda diline ve kelimeleri diziş yapısına her ne kadar alışamasanız da okudukça söylemek istediklerini daha iyi anlayabiliyorsunuz.
Pazartesilerin içine geçmiş salılar Haftalar koskoca bir yıla Kesip biçemezsiniz zamanı öyle Kör ve usanmış makaslarınızla Ve bütün günlerin adları Silinip sürüklenmiş gecenin sularıyla
Fatih
Harbiye/Peyami Safa
Bir yarışma vasıtası ile okuduğum ama ondan öncesinde okumayı sık sık ertelediğim işte o kitap: Fatih Harbiye. Şimdiye kadar adını en azından dizisi de olsa duyduk. Ama kitap ve dizi arasında öyle farklılıklar var ki okuduğunuz zaman göreceksiniz. Olay bir aşk üzerine kurulu olmaktan ziyade bir doğu-batı arasındaki ilişki üzerine kurulu. Kitapta modern bir hayat ile eski değerler arasında bocalayan Neriman anlatılmaktadır. Tüm o fikirler, yaşananlar, ilişkiler Neriman üzerinden anlatılır. İster diziyi izleyin ister izlemeyin fark etmez mutlaka bu kitaba da şans verin derim. En azından bir Türk klasiği okumuş olursunuz.
https://kitap28.blogspot.com/2021/04/bir-dogu-ve-bat-ikilemi-fatih-harbiye.html
Romeo ve Juliet/William Shakespeare
İmkansız bir aşkın öyküsü. İki düşman ailenin evlatların doğan bir aşk. Düşman olan insanlar hariç diğer herkesi etkileyen olaylar silsilesi. Eserin dili o kadar akıcı ki kitaba bir başladığınızda elinizden bırakamıyorsunuz. Zaten tiyatro metinlerini okurken nedense böyle hemen bitiverir göz açıp kapayıncaya kadar. William Shakespeare'in şimdiye kadar birçok kitabını okudum ama nedense bu onların arasında biraz sönük kaldı. Sanırım içerinde aşk hikayesini yoğun işleyen eserleri okumak hoşuma gitmiyor. Ama siz aşk konulu kitaplara bayılıyorsanız mutlaka okumanız gerekenlerden birisi.
https://kitap28.blogspot.com/2021/04/dusmanlklar-ortasnda-bir-ask-hikayesi.html
martı, vişne bahçesi, vanya dayı, en iyi kipatları :) ne güzel kitaplar okuyon sen yaa :)
YanıtlaSil