Kitap: Köpek Kalbi
Yazar: Mihail Burgakov
Sayfa Sayısı: 132
Tür: Roman
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Herkese merhaba. Bugün Mihail Burgakov'un yazdığı Köpek Kalbi adlı romanıyla sizlerleyim. Mihail Burgakov'dan okuduğum ilk kitaptı. Dolayısıyla da dilini de bilmediğim için de biraz tereddüt ederek başladım kitaba. İlk başlarda konu bütünlüğünü kurmakta zorlansam da sayfalar ilerledikçe daha da fazla oturmaya başladı bende hikaye. Köpek Kalbi, dünya çapında tanınmış bir doktor olan doktor Filip Filipoviç'in sokakta bir köpek bulması ve bu köpeğin hipofiz bezini ameliyat ederek bir insanınki ile değiştirmesi sonucu meydana gelen olaylardan bahseder.
Sokakta bir köpek bulan Filipoviç bu köpeği o dışarıdaki sefil yaşamından kurtarır ve onu muayenehanesine getirir. Hem sıcak bir yuvada olan hem de karnı doyan köpek mutludur. Bunu nereden mi biliyoruz? Köpeğin iç sesinin yansımalarını verir bize yazar. Bir insanın aklından geçenler nasıl kitaplara yansıtılırsa bu kez de bir hayvanın içinden geçenler yansıtılır. Köpeğe sürekli iyi davranır Filipoviç. Köpekse başına geleceklerden habersiz hem bu hayatın keyfini çıkarır hem de her fırsatta ne kadar da şanslı olduğunu düşünür. Derken o gün gelip çatar. Bir dün doktor aniden köpeği zorla tutarak ameliyat masasına yatırır. Suçlu ve pis ağızlı olan bir insanın hipofiz bezleri köpeğe nakledilir. İşte ne olduysa ondan sonra olur aslında. Köpek Şarik, bu ameliyattan sonra hızlı bir şekilde insanlaşmaya başlar. Bir yandan fiziki özellikleri diğer yandan da ruhsal özellikleri de değişmeye başlar. Küfürbaz, sigara içmeden duramayan, kadınları sürekli taciz eden birine dönüşür. Kendisine isim bile verir. artık onun adı Poligraf Poligrafoiç.
Kitapta benim dikkatimi çeken şeylerden kısa kısa bahsedeceğim. Öncelikle ilk dikkatimi çeken şey köpeğe isim verilirken takvim arkasında yer alan isimlerden birinin seçilmesi. Bizde de takvimlerde böyle değil midir? Her takvim yaprağının arkasında hem kız için hem de erkek için isim önerileri bulunur. Aynı onun gibi işte. Bu detayı görünce vay be dedim.
İnsanların sokaktaki hayvanlara yaptıkları eziyetler hem dönem karşımıza çıkıyor. Kitabın başında Şarik insanlar tarafından tekmelendiğinden ve bir aşçının ona kaynar su döktüğünden bahseder. İnsanlar bolluk içerisinde yaşarken kendinden düşük durumda olarak gördükleri canlılara acımasız bir tavır takınırlar. Doktor bile Şarik'i evine alırken bir çıkar gözetir.
Şarik insanlaşmaya başladıktan sonra çevresi tarafından kısıtlamalara tabi tutulur. Diğeri onu hala onu bir hayvan olarak görmektedir ve üstünde bir iktidar kurmaya çalışırlar. Davranışlarını düzeltmesini söylerken bazen bir köpek gibi bazense bir insan gibi davranmasını söylerler ve Şarik'in bocalamasına yol açarlar. Bir süre sonra baskı altında bırakılan her insan gibi bir patlama evresi geçirir. Şarik'in üzerinde tamamen söz sahibi olma haklarını kaybederler. Kendisine kimlik de çıkartarak bunu güzel bir şekilde gösterir onlara.
Günümüzde de sıkça gündem bir konu olan hayvanlar üzerinde yapılan deneylerden bahsedilir. Şarik üzerinde bir deney yapan doktor ona ne olacağını umursamaz. Onu ameliyat masasına yatırırken hayvana ne olacağına dair bir düşüncesi yoktur. Önemli olan deneyinin başarıya ulaşıp ulaşmayacağıdır.
Kitap yazıldığı dönemde yasaklanmıştır. Bunun nedeni ise aslında kitabın bir köpeğin insana dönüşümünü değil de Sovyet rejiminin ideallerini toplum üzerinde uygulamasını eleştirmesidir. Aç, sefil bir haldeyken doktorun ona verdiği bir dilim ekmeğe muhtaç olan köpek halkı temsil ediyor bir nevi. Doktorun evinde ameliyat zamanına kadar güzel vakit geçirmesi, her gün yüzlerce hasta muayene etmesi ve son olarak da ameliyatı yapması ile bir devrim gerçekleşir. Yapılan ameliyat her ne kadar iyi olsa da hedeflenen amaca hizmet etmemiştir. Bu da halkın devrim sonrası durumunu temsil ediyor.
Kısacası sevdiğim bir kitaptı. Yazarın diğer kitaplarını da okumanın yolunu açtı diyebilirim. Siz de okuduysanız düşüncelerinizi merak ediyorum. Görüşmek üzere...
Kitap bende çok garip duygular uyandırdı. Okumakta kararsız kaldım :((
YanıtlaSilBen de başlarken çok kararsızdım. Yarım bırakırım diye düşünmüştüm. Ama bir şekilde okudum. Yazarın başka kitapları da mevcut. Belki onlarda biriyle başlayabilirsiniz :)
SilBu kitabı çok merak ediyorum yazınız için teşekkürler
YanıtlaSilUmarım okuyup beğenirsiniz :)
Silçok ilginç bulduğum kitaplardan. geçende morfin adlı kitabını da okudum. önemli yazar hıhıms :)
YanıtlaSilO kitabını da ilk defa duydum. Belki okurum :)
SilBu kitabı okumuştum ama takvim arkası detayını fark etmeden geçmişim, bir aydınlanma geldi teşekkür ederim:) Yazarın ilk okuduğum kitabı Genç Bir Doktorun Anıları'ydı, şimdilik en beğendiğim kitabı da o. Benim için de Genç Bir Doktorun Anıları, Köpek Kalbi'nin yolunu açmış oldu :)
YanıtlaSil